Det globale perspektiv: Bagsidetekst

En klode - To verdener

De sidste 500 års verdenshistorie har været præget af en ekstrem global udbytning og økonomisk polarisering. Konsekvensen er, at verden i dag er opdelt i to meget forskellige dele: det rige globale nord og det fattige syd. Den neoliberale globalisering har skabt en øget bevægelighed for varer, kapital og arbejdskraft, men samtidig forstærket et globalt racistisk hierarki.

Denne bog handler om kapitalismen som globalt system, om dens historie, økonomi og fremtid. Den handler også om den modstand, der altid har været imod kapitalismen. Om venstrefløjens kamp for en anden verdensorden, men også om den vestlige arbejderbevægelsens dobbelttydige rolle i denne kamp.
Den globale neoliberalisme befinder sig i en dyb strukturel krise. De kommende år vil blive præget af tilbagevendende økonomiske og politiske kriser. Det skaber betingelserne for, at progressive kræfter verden over kan organisere deres kamp for grundlæggende systemforandringer. Denne opgave kræver imidlertid et globalt perspektiv.

Om Forfatteren

Torkil Lauesen (født 1952) er uddannet cand.scient.pol. (1997) og forfatter til en lang række tidsskriftsartikler og flere bøger, bl.a. Fra forbedringshus til parkeringshus (1998). Siden 1970 har han arbejdet med antiimperialisme og var i 20 år aktiv i Blekingegadegruppen. I 1991 blev han idømt 10 års fængsel for kriminalitet, herunder røveri, begået forbindelse med gruppens støtte til befrielsesbevægelser Afrika og Mellemøsten.

Tilbage til hovedsiden