Den nationale Befrielseskamps problemer – Del III
Nationalismen er blevet et problem for socialismen. I forhold til befrielsen fra kolonialisme og imperialisme spillede nationalismen en progressiv rolle i den tredje verden, men blev samtidig kilde til konflikter.
Venstrefløjens glorificering af det danske demokrati
Debatindlæg som et svar på indlæg om demokrati den 5. februar 1995 af Preben Wilhjelm. Indlægget blev oprindelig bragt i Information 23 februar 1995.
Af Torkil Lauesen, Niels Jørgensen, der begge på det tidspunkt sad i Statsfængslet, Vridsløselille; Samt René Karpantschof, autonom fra Nørrebro.
Den nationale befrielseskamps problemer – Del II
Anden del af artiklen søger at komme med nogle bud på hvordan økonomisk og politisk befrielseskamp med et socialistisk perspektiv kan føres i en stadig mere globaliseret verden.
Den nationale befrielseskamps problemer – Del I
Årsagen til at den gamle vision ikke længere kan mobilisere er ikke at den herskende orden er populær og opfylder menneskers behov. Verdens goder er stadig ekstremt ulige fordelt og tiden er præget af social uro og voldelige konflikter. Men uroen og konflikterne mangler et perspektiv af frihed, lighed og fællesskab. Modstanden er præget af blindt raseri, og hvis der er en vision virker den mørk og præget af fundamentalisme.
Man skal ikke kaste med sten, når…
Niels Jørgensens debatindlæg er et svar på en artikel af Bent Blüdnikow og Arne Notkin:
"Terrorismens danske heppekor" (fra 4/11 1994), der tilbageviser, at Blekingegadegruppen var antisemitisk og at PFLP er en terrorgruppe. Der redegøres for baggrunden for Z-file.
Om produktivkræfter og produktionsforhold
"I vor tid eksisterer de materielle forudsætninger for, at ikke kun en fraktion af menneskeheden kan få et selvstændigt liv. Skam få os hvis vi ikke udnytter dem. Skuffelser og ulykkelige erfaringer har fået de politiske forudsætninger - det socialistiske perspektiv - til at miste den tiltrækning det engang havde, i hvert fald i vor del af verden. Men diskussionen om socialismen er langt fra færdig, ikke kun fordi socialister er nogle stædige asner, men fordi kapitalismens egne modsigelser til stadighed vil sætte socialismen på dagsordenen."
Vi var ikke terrorister – i 1970’erne
Vi var vidne til starten på globaliseringen. Bøger og pjecer var tilgængelige næsten overalt i verden på samme tid. Revolutionen i transportsektoren gav hurtig og billig flytrafik, så vi rent fysisk kunne mødes med eksempelvis folk fra befrielsesbevægelserne, og vi kunne selv krydse kontinenter og se verdens tilstand. Og ikke mindst var vi den første generation, der fik omverdenen og især Vietnamkrigen direkte ind i vores stuer via tv.
Efterretningstjenestens natur
Torkil Lauesen kommenterer de afsnit i PET-kommissionens rapport, der beskæftiger sig med Blekingegadebanden, og kommer med forslag til, hvad rapporten også burde have beskæftiget sig med.
Oprindelig udgivet i Social Kritik nr. 120, december 2009, s. 104-115. Enkelte rettelser i forbindelse med denne onlineversion.