21.5 C
Copenhagen
lørdag, maj 18, 2024
EZLN: Marcos og McDonald's. Den "uddelegerede Zero" med hest og pibe passerer en McDonalds i Playa del Carmen, Mexico. Frokost-spisende beboere fik et ekstra show. Foto: taget 16 januar 2006 af vcarera. (CC BY-NC-SA 2.0).

Den nationale Befrielseskamps problemer – Del III

Nationalismen er blevet et problem for socialismen. I forhold til befrielsen fra kolonialisme og imperialisme spillede nationalismen en progressiv rolle i den tredje verden, men blev samtidig kilde til konflikter.
Demokratiets højborg Prins Jørgens Gård, Christiansborg slot og "Ubærlig" af Jens Galschiøt, 2016, en skulptur af en isbjørn spiddet på en graf/olieledning for at fremhæve virkningen af global opvarmning.Foto: taget 12. august 2016 af Fred Romero fra Paris, Frankrig. (CC BY 2.0).

Venstrefløjens glorificering af det danske demokrati

Debatindlæg som et svar på indlæg om demokrati den 5. februar 1995 af Preben Wilhjelm. Indlægget blev oprindelig bragt i Information 23 februar 1995.

Af Torkil Lauesen, Niels Jørgensen, der begge på det tidspunkt sad i Statsfængslet, Vridsløselille; Samt René Karpantschof, autonom fra Nørrebro.
Cabo Delgado-provinsen, Mozambique. Makonde Wood-Carvers på arbejde i en Frelimo produktionslejr. Den Makonde er berømte for deres ibenholt udskæringer. Andre håndværk som vævning og keramik praktiseres også i produktionslejre. Nogle af de færdige produkter eksporteres til Tanzania i bytte for nødvendige indenlandske og militære forsyninger. [Præcis dato ukendt] Ca. 1. januar 1972. Foto: United Nation foto / N. Basom (Foto # 348191). (CC BY-NC-ND 2.0).

Den nationale befrielseskamps problemer – Del II

Anden del af artiklen søger at komme med nogle bud på hvordan økonomisk og politisk befrielseskamp med et socialistisk perspektiv kan føres i en stadig mere globaliseret verden.
En gruppe militante PFLPere med våben fra Sovjet, Tjekkoslovakiet og (øverst til venstre) Egypten patruljerer i bjergene øst for Jordan-floden. Foto: taget i begyndelsen af ​​1969 af Thomas R. Koeniges og bragt i Look magazine, 13. maj 1969, s.27. Credit: Library of Congress, Prints & Photographs Division, Look Magazine Photograph Collection, Copyright: Cowles Communications, Inc, Public Domain.

Den nationale befrielseskamps problemer – Del I

Årsagen til at den gamle vision ikke længere kan mobilisere er ikke at den herskende orden er populær og opfylder menneskers behov. Verdens goder er stadig ekstremt ulige fordelt og tiden er præget af social uro og voldelige konflikter. Men uroen og konflikterne mangler et perspektiv af frihed, lighed og fællesskab. Modstanden er præget af blindt raseri, og hvis der er en vision virker den mørk og præget af fundamentalisme.
Glasshouse. Foto: taget 1. marts 2013 af Phanatic. (CC BY-NC 2.0).

Man skal ikke kaste med sten, når…

Niels Jørgensens debatindlæg er et svar på en artikel af Bent Blüdnikow og Arne Notkin: "Terrorismens danske heppekor" (fra 4/11 1994), der tilbageviser, at Blekingegadegruppen var antisemitisk og at PFLP er en terrorgruppe. Der redegøres for baggrunden for Z-file.
t.l. - artiklen oprindeligt bragt i Information 6-7. oktober 1990 under dette navn, da der pga. retssagen var navneforbud,

Om produktivkræfter og produktionsforhold

"I vor tid eksisterer de materielle forudsætninger for, at ikke kun en fraktion af menneskeheden kan få et selvstændigt liv. Skam få os hvis vi ikke udnytter dem. Skuffelser og ulykkelige erfaringer har fået de politiske forudsætninger - det socialistiske perspektiv - til at miste den tiltrækning det engang havde, i hvert fald i vor del af verden. Men diskussionen om socialismen er langt fra færdig, ikke kun fordi socialister er nogle stædige asner, men fordi kapitalismens egne modsigelser til stadighed vil sætte socialismen på dagsordenen."
Mural in Betlehem: I am not a terrorist. Fhoto: Taken on May 4, 2007 by Chris Riebschlager. (CC BY-NC 2.0).

Vi var ikke terrorister – i 1970’erne

Vi var vidne til starten på globaliseringen. Bøger og pjecer var tilgængelige næsten overalt i verden på samme tid. Revolutionen i transportsektoren gav hurtig og billig flytrafik, så vi rent fysisk kunne mødes med eksempelvis folk fra befrielsesbevægelserne, og vi kunne selv krydse kontinenter og se verdens tilstand. Og ikke mindst var vi den første generation, der fik omverdenen og især Vietnamkrigen direkte ind i vores stuer via tv.
OvervaagningOvervågning - Hættekrage, Corvus cornix, Krage. Foto: Taget 7. February, 2021 af Blondinrikard Fröberg. (CC BY 2.0).

Efterretningstjenestens natur

Torkil Lauesen kommenterer de afsnit i PET-kommissionens rapport, der beskæftiger sig med Blekingegadebanden, og kommer med forslag til, hvad rapporten også burde have beskæftiget sig med. Oprindelig udgivet i Social Kritik nr. 120, december 2009, s. 104-115. Enkelte rettelser i forbindelse med denne onlineversion.

Følg os på / Follow us on Facebook

33FansLike

Nyheder / News

How Sweden & Denmark Ride the Imperialist Wave

Rania Khalek from Breakthrough News interviews Trokil Lauesen on imperialism in Sweden and Denmark.

The Palestinian Left: Past, present, and Future

An analysis and evaluation of the PFLP, the Palestine left and the struggle for the liberation of Palestine with startingpoint in the PFLP document: “Strategy for the Liberation of Palestine” (1969).

To linjer afsluttet

s. 4:
[Notits] Om at Tillægget "To linjer" nu er afsluttet med nr. 6 i dette nummer.