Ungkommunisten 1970 nr. 4, s. 20-21.
Ungkommunisten 1970 nr. 4, s. 20-21.
2 min read

Om artiklen:

Fra: Ungkommunisten, Maj 1970, 3. årgang, nr. 4, s. 21-22.

Vi skrev i sidste nummer af Ungkommunisten om u-landsfrivillige som imperialismens forlængede arm.

25. april stod i Politiken (!) en tårevædet notits om en amerikansk ulandsfrivillig (fra det CIA-inficerede Peacecorps), som blev behandlet retfærdigt af det etiopiske folk: han blev taget til fange af etiopiske partisaner.

Den u-landsfrivillige Jack Fry er lærer i nærheden af Nairobi i Kenya. Han og hans kone var i ferien taget på en turisttur til nabolandet Etiopien. De var taget med toget fra Asmara i Eritrea til havnebyen Massawa for at nyde det smukke landskab. Desværre for de djærve amerikanere blev toget standset af seks oprørere fra ELF – Eritreas Befrielsesfront – 35 km fra Asmara. Passagererne blev løst for deres værdigenstande og toget brændt.

Amerikaneren Fry og en etiopier blev taget til fange. De andre fik lov at gå.

Turist blandt fattige afrikanere - Satiretegning.
Turist blandt fattige afrikanere – Satiretegning

Hvad derefter skete ved vi ikke meget om. Der har øjensynligt været forhandlinger mellem ELF og amerikanske repræsentanter om f.eks. løsesum. Men fra amerikanernes side og den etiopiske regerings side har der været fuldkommen tavshed af grunde, som er tydelige nok – her kort tid efter den tyske diplomat von Spretis glædelige dødsfald i Guatemala. Fem dage efter bortførelsen blev Fry frigivet i nærheden af Massawa.

Når danske u-landsfrivillige bevæger sig rundt omkring i Afrika og andre steder, så må de vide, hvad risikoen for deres handling er – det samme gælder danske turister, som rejser på safari eller for at se på det maleriske afrikanske landskab – de løber den risiko at blive betragtet som det, de er: repræsentanter for den vestlige imperialisme – imperialismens forlængede arm.

Turisten går i fælden blandt fattige afrikanere med knive - satiretegning.
Turisten går i fælden blandt fattige afrikanere med knive – satiretegning.

Vi kan kun tilslutte os ELFs og andre befrielsesorganisationers handlinger. Vi håber, at de i fremtiden vil fange mange u-landsfrivillige, mange fede turister og mange distingverede vestlige diplomater.